Tavaszi alapanyagok felhasználása 

Beköszöntött a tavasz!

Ahogyan mi is egyre motiváltabbnak és lendületesebbnek érezzük magunkat, úgy ebben a csodálatos évszakban a természet is újra virágzó és színes köntösbe bújik, amely a varázslatos tájak mellett különleges gyümölcsökkel és zöldségekkel is megörvendeztet bennünket.

Ideje kiélvezni az évszak előnyeit, szezonális alapanyagokhoz nyúlni és egy hatalmas csokor illatos virágcsokorral díszíteni az otthonod, hogy a tavasz hangulata átjárja a lakás minden pontját.

A konyhában szuper helye lenne ennek a csokornak!

Ha már szóba jött a konyha.. (azaz a kedvenc helyszínünk)  

Te oda szoktál figyelni arra, hogy az időszaknak megfelelő, szezonális hozzávalókat vásárolj?

Ezért isteniek a szezonális alapanyagok

Finomabbak a zöldségek és gyümölcsök akkor, amikor szezonjuk van? A válasz egyértelműen igen, hiszen ilyenkor az alapanyagok a csúcsérettség fázisába kerülnek, így a lehető legízletesebbek a betakarítás pillanatában. Az intenzív ízek és lédús finomságok mellett bőven van még oka annak, hogy a szezonális alapanyagok rajongójává válj!

  • Tápérték

A szezonális termékek általában táplálóbbak a szezonon kívüli terméseknél, amelynek az az egyszerű oka van, hogy ezek a szabadban növekednek, így bármiféle külső ráhatás vagy buzdítás nélkül tudják a fejlődéshez szükséges tápanyagokat magukba szívni!

  • Költségek

A szezonális termékek gyakran olcsóbbak, mint a szezonon kívüliek, mivel ezek termesztése nem igényel plusz erőforrást vagy energiát, így pénz takaríthatsz meg azzal, ha a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett teszed le a voksodat. 

  • Környezeti hatás

A szezonális termékek megvásárlásával támogatod a helyi gazdákat, amely csökkenti a termések nagy távolságra történő szállításával kapcsolatos ökológiai lábnyomot, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátását is.  

Egyszerű tehát az egyenlet!

A szezonális zöldségek és gyümölcsök vásárlása okos választás a pénztárcád és a bolygó megóvásának szempontjából is, nem utolsó sorban pedig intenzív ízekkel is gazdagodhatnak a fogásaid!

Mit vásárolj tavasszal?

Nem tudod, hogy mit érdemes pontosan beszerezned a boltok kínálatából? Ha tudod mire vágysz, abban nem vagy biztos, hogy mire kell odafigyelned a választás során, akkor segíthetünk!

Spárga – A tavasz a spárga fő szezonja, így nem nyúlhatsz mellé, ha élénkzöld, szilárd szálú, szoros végekkel rendelkező spárgát teszel a kosaradba.

Eper – Az eperszezon késő tavasszal kezdődik, a nyár folyamán pedig folyamatosan tart (aminek nagyon örülünk!). Keresd az élénk piros, telt, édes illatú darabokat, hogy kimaxolhasd az eper-élményt!

Borsó – Az élénk zöld hüvelyű, szilárd köntösök friss és finom borsószemeket takarnak, így mindenképpen érdemes ebből is betárazni!

Retek – A retek a kedvenc ropogós zöldségünk! A fényes, sima héjú retek biztosan isteni finom főleg az, amelynek friss, zöld teteje van!

Spenót – A spenót isteni összetevője lehet a salátáknak, a szendvicseknek és a főételeknek is. Keress olyan leveleket, amelyek sárga foltoktól mentesek!

Sárgarépa – Bár egész évben szezonja van, a sárgarépa igazi szezonja a tavasz, amikor igazán finom terméseket szerezhetünk be!

Ez csak néhány példa a rengeteg szezonális gyümölcsre és zöldségre, amelyeket érdemes a tavasz során beszerezned.

Ha teheted, a helyi termelői piacon vásárold meg ezeket, hogy méginkább támogasd a helyi gazdaságokat. 

Mindent beszereztél?

Mutatunk néhány olyan tavaszi szendvicsötletet, amelyekhez felhasználhatod a megvásárolt alapanyagokat.

Szendvicsek szezonális, tavaszi hozzávalókból

A répás narancs-álom!

Egy olyan szendvicset készítenél répából, amelyet a válogatós egyének sem utasítanak vissza? Készítsd el ezt a finomságot és ne felejtsd el zsebre tenni a bókokat! Ez az ínycsiklandó szendvicsrecept akkor a legjobb, ha egy pohár friss gyümölcslével vagy jeges teával párosul!

Hozzávalók:

  • barna kenyér
  • cottage cheese
  • zöld chili
  • tej
  • vaj
  • reszelt sárgarépa
  • reszelt mozzarella
  • mustár

Hogyan készítsd el a sárgarépás szendvicset?

  1. Egy tálba helyezd el a reszelt sárgarépát, a cottage cheese-t, a reszelt mozzarella sajtot, zöld chilit, egy kevés mustárt, tejet és sót, majd keverd el jól, míg nem kapsz egy csodás állagú szendvicskrémet. 
  1. A kenyérszeleteket kend meg vajjal, majd a felét bőséges mennyiségű sárgarépás töltelékkel, majd zárd le egy vajas szelettel.
  1. A szendvicseket ezután serpenyőben pirítsd addig, ameddig aranybarna nem lesz a kenyér, a sajt pedig meg nem olvad.

Kész is az isteni, tavaszi grill szendvics! 

A spenótos ebéd-szendvics

Ez a vegetáriánus, spenótos szendvics egészséges és finom ebéd lehet.: könnyen elkészíthető, tele van ízekkel és jól csomagolható, így biztosan kitart addig, míg ebédidőt nem üt az óra! 

Hozzávalók: 

  • kovászos kenyér
  • humusz
  • morzsolt feta sajt
  • spenótlevél
  • sült pirospaprika csíkok

Alkotásra fel!

  1. A pirospaprikát vágd csíkokra, majd vajazd ki, végül pedig egy sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg őket egy kevés olaj társaságában. Ha elkészültek a paprikák, húzd le a héjukat. 
  1. A humuszt oszlasd el egyenletesen minden kenyérszeleten. A szeletek felére  szórj feta sajtot, spenótot és a pirított pirospaprika csíkokat is fektesd a hozzávalókra.
  1. Zárd le a szendvicset, vágd félbe és már csomagolhatod is! 

Borsós ellenállhatatlan finomság 

A borsó és rukkola a tavasz egy kis ízelítőjét kínálja ebben a nyitott, csirkés szendvicsben, amely a parmezán jelenlétével nyeri el végleges és isteni formáját! 

Hozzávalók:

  • kovászos kenyér
  • olaj
  • csirkemell csíkokra vágva
  • bors
  • zöldborsó
  • apróra vágott petrezselyem
  • fokhagyma
  • reszelt citromhéj
  • citromlé
  • pirospaprika
  • rukkola
  • parmezán sajt, apróra reszelve

Irány a konyha!

  1.  Melegíts fel egy grillserpenyőt közepesen magas lángon; ebbe mehet is egy kevés olaj! Egyenletesen szórd meg a csirkét sóval és borssal, majd süsd addig a csíkokat, míg azok el nem érték a kívánt állapotot.
  1.  Keverd össze a borsót, a petrezselymet, egy kevés olajat, egy kevés vizet és a fűszereket: a sót, a borsot és a pirospaprikát, majd helyezd ezt egy robotgépbe és dolgozd addig össze, míg krémes, csomómentes állagot nem kapsz.
  1. A kenyérszeleteket pirítsd meg, egyenletesen terítsd el a borsókeveréket a kenyérszeleteken. Ennek a tetejére mehet a friss rukkola, a csirke és a parmezán sajt is.

Készítsd el ezeket az ellenállhatatlan szendvicseket vagy válassz kínálatunkból. 

Előszeretettel dolgozunk mi is szezonális alapanyagokkal, hiszen pontosan tudjuk, hogy ezek sokkal finomabbak a szezonon kívüli alapanyagainknál.

Te melyik szendvicsünkre csapnál le először, amely tökéletes kísérője lenne az első tavaszi napoknak? 

Oryx kiszállítási térkép Budapest
Budapest
Oryx kiszállítási térkép Budapest
Pest megye

Fehér(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
900 FT
≥ 15.000 FT
0 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Sárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
1790 FT
≥ 15.000 FT
990 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Narancssárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
2790 FT
≥ 15.000 FT
1790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Piros(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
3790 FT
≥ 15.000 FT
2790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Az alábbi településekre, illetve kerületekbe már 30 szendvics felett ingyenesen szállítunk: Budapest XVI, XVII, XVIII, XIX, XX, XXIII kerületeiben, Gyál, Ócsa, Felsőpakony, Alsónémedi, Vecsés, Üllő, Monor, Vasad, Monorierdő, Csévharaszt, Péteri, Bénye, Gomba, Gyömrő, Maglód, Mende, Ecser, Pécel. Kiszállítást minimum 20 db szendvics rendelése esetén tudjuk biztosítani.

Budapest további kerületeibe, illetve Pest megye tőlünk távolabb eső településeire 100 db szendvics rendelése estén tudjuk biztosítani az ingyenes kiszállítást. A minimum rendelés 50 db szendvics.