Szendvicskészítés a család legkisebb tagjaival 

Ki ne örülne néhány segítő kéznek a konyhában?

A gyermekek előszeretettel figyelik meg szüleik tevékenységét és követik is őket bennük, így valószínűleg te sem csodálkozol azon, hogy amint a konyhába érsz és felveszed a kötényedet, azzal egy időben a kis tappancsok is a konyha kövén dobognak.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a gyors vacsora vagy a sietős reggeli miatt nincs lehetőség arra, hogy bevond őket a konyhai tevékenységekbe. Kétségtelenül ez a legjobb döntés, hiszen sem a forró serpenyő, sem pedig az eszeveszett rohanás nem gyerekbarát, emellett pedig balesetveszélyes is – mégis érdemes egy-egy nyugalmas napon beavatni a legkisebbeket a sütés és a főzés rejtelmeibe!

Válassz ki egy nyugodt délutánt, ötletelj ki egy receptet, vásároljatok be együtt és már kezdődhet is az alkotás!

Miért érdemes bevonni a gyerekeket is?

 • Közös időtöltés a konyhai móka

A gyerekekkel közös konyhai tevékenység lehetővé teszi azt, hogy minőségi időt tölthessen együtt a család. Ilyenkor amellett, hogy a program összekovácsol benneteket, sokkal nagyobb annak az esélye is, hogy a gyermekek olyan témában nyíljanak meg a szülők felé, amelyet alapesetben nem feltétlenül hoznának szóba. 

Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy a közös szórakozás megnöveli a komfortérzetet, így az őszinteség és a nyitottság is sokkal egyszerűbbé válik. Nemcsak a szülőkkel, de a testvéreikkel is jobban összekovácsolódnak ilyenkor a család legkisebb tagjai, a jövőben pedig az is előfordulhat, hogy előszeretettel sürögnek majd együtt a konyhában, “tesós program”-ként!

 • Egészséges étkezési szokásokat alakíthatnak ki

A közös főzés másik nagy előnye az étkezés egészséges oldalának megismertetése. A gyerekek így megtanulják azt, hogy a házi készítésű, nyomelemekben, rostban és ásványi anyagokban gazdag ételekkel kapják meg szervezetük azokat a vitaminokat, amelyekre szükségük van!

Az egészséges étkezés mellett a gyerekek sokkal szívesebben kóstolnak meg a főzés közben olyan alapanyagokat, amelyeket lehet, hogy ha csak eléjük tennél, azok a tányér szélén végeznék. Bátran kóstoltass meg vele különböző összetevőket az egyszerű zöldségektől akár a tenger gyümölcsei-ig. 

 • Fejleszthetik a készségeiket 

Ha a gyermek már kiskorától kezdve lelkes segítő a konyhában, legyen szó közös főzésről vagy arról, hogy csak besegít a vacsorában, vagy a saját tízóraija összeállításában : ezek a tevékenységek elősegítik a motorikus készségek fejlődését. 

Ezek az ismeretek segítenek a gyerekeknek olyan alapvető feladatok elvégzésében, mint az írás vagy a rajzolás, amelyek az iskolában biztosan előnyükre válnak majd. Néhány konyhai feladatba való beavatással, például a keveréssel, a gyúrással, a nyújtással és az öntéssel, gyermeked gyakorolhatja és fejlesztheti finommotorikáját.

Rengeteg előnye van annak, ha hagyod a család legkisebb tagjait is kibontakozni a konyhában! Készültünk neked néhány egyszerű szendvicsötlettel, amelyek ékes elemei lesznek a tökéletes, közös időtöltéseteknek a konyhában!

Egyszerű szendvicsötletek a közös alkotáshoz

Hogyan kell lefoglalni a gyermekeket? Színekkel, formákkal, édességekkel és olyan tevékenységekkel, amelyekben kedvét leli. Éppen ezért olyan szendvicsajánlatokkal készültünk, amelyek biztosan lekötik majd a legkisebbek figyelmét!

 • Csirkefalat saslik

Ki tudna ellenállni az apró kis csirkefalatoknak? Naná, hogy senki, főleg nem a gyerekek. Ez a saslik ötlet tökéletes, hiszen a gyerekek önmaguk állíthatják össze  a szendvicset, amelyet elfogyasztanak majd!

Hozzávalók:

 • kenyér
 • félbevágott csibefalatok
 • salátalevelek
 • paradicsom
 • majonéz
 1. A salátát és a paradicsomot mosás után vágd kisebb darabokra, a csibefalatokat pedig süsd meg előre, majd vágd félbe őket.
 1. A kenyereket kend meg majonézzel majd csukd össze őket, ezután pedig vágd ezeket is nagyjából 3x3cm-es kockákra.
 1.  Helyezd a hozzávalókat különböző tálakba, ezeket pedig a saslikhoz való fapálcákkal együtt helyezd az asztal közepére.
 1. Kezdődhet a móka! Mindenki fogjon meg egy saslikot és szúrja fel a saját sorrendje szerint az összetevőket a pálcára.

Ha készen vannak a saslikok, a gyerekek előszeretettel fogják elfogyasztani az önmaguk által készített különleges építményeket!

 • Édes formák

A gyermekek imádják az édes dolgokat – legalábbis a legtöbbjük, így a mogyorókrém, a lekvár és más édes szendvicskrémek sem hiányozhatnak a közös szendvicskészítés alapanyagaiból, ahogyan a különleges formák sem.

Hozzávalók:

 • kenyér
 • lekvár
 • mogyorókrém
 • szeletelt eper
 • karikákra vágott banán
 • sütikiszúrók
 1. Vedd elő az összes sütikiszúrót, amivel csak találkozol az otthonodban, és helyezd őket az asztalra.
 1. A gyerekek készítsenek maguknak, és minden családtagnak egy-egy mini szendvicset. Válasszanak mindenki számára egy kiszúrót, innen fogják tudni, kinek is szánják az adott falatkát!
 1. Miután kiszúrták a kenyérből a formákat hagyd, hogy a kikészített összetevőkkel felturbózzák a szendvicseket! Természetesen adhatsz nekik ötleteket, hogy ne kelljen furcsa ételkombinációkat elfogyasztanotok! 

Az elkészült szendvicseket osszátok szét és mindenki véleményezze a kapott szendvicseket. Vajon ki lesz az, aki a legjobban eltalálta a családtagjai ízlését? 

 • Szendvics sushi

Tekerés, csavarás? A gyerekek odáig lesznek! A tortillából készített, sushihoz hasonló wrap falatoknak nem csak az íze lesz telitalálat, de az elkészítésük is tökéletes program!

Hozzávalók:

 • tortilla lapok
 • majonéz
 • mozzarella sajt
 • répa
 • uborka
 • csirkemell sonka
 1. A tortilla lapokat fektessétek le, majd kenjétek meg majonézzel. Ha feldobnátok a szendvics alapot, akkor a majonézbe keverhettek zöldfűszereket, pirospaprikát vagy bármit, amit csak szeretnétek! 
 1. Ezekre fektessétek rá a sonka szeleteket, majd a közepére helyezzétek fel a csíkokra vágott répát, uborkát és a mozzarella sajtot is.
 1. Kezdődhet a tekerés! Nyomjátok össze minél jobban a feltekert tortillát, nehogy szétessen a vágás során! Ha minden a helyén van, akkor vágjatok kisebb, sushi szerű darabokat a wrapből.

Kész is a szendvics sushi, amelyet a gyerekek akár evőpálcikával is megpróbálhatnak megenni. Na, kinek megy a legjobban?

Készítsétek el együtt szendvicseinket, vagy rendeljétek meg a mókás gyerekszendvicseinket, hogy a finom falatok humoros köntösben kerülhessenek az asztalra!

Ti milyen ételt készítetek együtt a leggyakrabban? 

Oryx kiszállítási térkép Budapest
Budapest
Oryx kiszállítási térkép Budapest
Pest megye

Fehér(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
900 FT
≥ 15.000 FT
0 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Sárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
1790 FT
≥ 15.000 FT
990 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Narancssárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
2790 FT
≥ 15.000 FT
1790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Piros(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
3790 FT
≥ 15.000 FT
2790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Az alábbi településekre, illetve kerületekbe már 30 szendvics felett ingyenesen szállítunk: Budapest XVI, XVII, XVIII, XIX, XX, XXIII kerületeiben, Gyál, Ócsa, Felsőpakony, Alsónémedi, Vecsés, Üllő, Monor, Vasad, Monorierdő, Csévharaszt, Péteri, Bénye, Gomba, Gyömrő, Maglód, Mende, Ecser, Pécel. Kiszállítást minimum 20 db szendvics rendelése esetén tudjuk biztosítani.

Budapest további kerületeibe, illetve Pest megye tőlünk távolabb eső településeire 100 db szendvics rendelése estén tudjuk biztosítani az ingyenes kiszállítást. A minimum rendelés 50 db szendvics.